Verliesbegeleiding
Voor wie?
Als volwassenen krijgen we in de loop van ons leven te maken met verlies en verdriet of er kan een opeenstapeling van verschillende soorten verlies ontstaan. Jongeren en kinderen kunnen ons soms verbazen met hun reacties. Mensen hebben tijd nodig om de gebeurtenissen tot zich door te laten dringen en het een en ander voor zichzelf op een rijtje te zetten. Iedereen verwerkt zijn verdriet en pijn op zijn eigen unieke manier.
Gevoelens van verdriet en eenzaamheid zijn wellicht gemakkelijk te accepteren, terwijl je sterke gevoelens van emoties als schuldgevoel, woede of agressie minder gemakkelijk kan laten zien.
Soms kan het verlies zo heftig zijn dat je niet meer verder kunt of dat je vastloopt en last krijgt van allerlei lichamelijke en psychische klachten.
Wanneer?
Verdriet kan zo overweldigend zijn dat het voelt als of je wordt overspoeld met golven en soms heb je het gevoel dat je geen regie meer hebt over je leven. Als het te zwaar wordt en je het gevoel hebt vast te zitten en niet meer weten hoe je verder moet. Dan is dat is het moment dat je hulp in schakelt. Sommigen mensen zoeken direct ondersteuning na een verlies en anderen komen pas jaren later.
Ieder komt met een eigen hulpvraag. Vanuit mijn deskundigheid is dat het vertrekpunt van de begeleiding.
Werkwijze
Samen kijken wat je nodig hebt en wat bij jou past om verder te gaan. Op het verlies heb je geen invloed maar wel de manier waarop je het hanteert. Niemand kan het verlies wegnemen maar je kan wel geholpen worden er anders mee om te gaan. Op eigen kracht verder te gaan en de touwtjes weer in handen krijgen. Op weg naar een ander leven waarin je op den duur weer vreugde kan ervaren.
In een eerste kennismaking bespreken we de reden dat je hulp zoekt en kijken we of er een wederzijdse klik is. Dit is een voorwaarde om verder te kunnen.
Dit gesprek is kosteloos.
In de vervolggesprekken van ongeveer 50 minuten gaan we in op hoe je leven is verlopen tot het verlies, je familie en je overlevingsmechanisme zoals je die tot dan toe hebt gebruikt. Op basis daarvan maken we samen een inschatting over hoe veel gesprekken er nodig zijn en wat de frequentie moet zijn. Soms is dat in het begin eens per week of eens per twee weken. Doorgaans ervaren mensen na 6 tot 10 sessies vooruitgang om zelf verder te komen. Het verdriet voelt anders, lichter. Meestal spreken we met een langere tussenpozen af voor een afsluitend gesprek. Soms is er na langere tijd opnieuw behoefte aan een gesprek.
Methoden
Er worden diverse methoden en technieken gebruikt afhankelijk van de behoefte van de cliënt. Door zorgvuldig naar je te kijken en te luisteren begeleid ik je op een manier die bij je past. Door je emoties beter te begrijpen leer je hier anders mee om te gaan. Ik help je om weer in beweging te komen, het verdriet aan te gaan en je weg te vinden.
Soms zal je worden gevraagd zaken bij te houden of op te schrijven. Dit als bewustwording van patronen zodat we kunnen proberen zaken om te buigen. Door het benoemen en laten benoemen zal de cliënt zelf gaan inzien hoe hij dit zelf kan doen.
Tijdens het proces ben ik voor dringende zaken te bereiken per whats app.
Cliënten die ernstige angst- of persoonlijkheidsstoornissen hebben verwijs ik door naar een klinisch psycholoog of psychiater.